3 Kasım 2007 Cumartesi

RMI nedir? ne işimize yarar? olmazsa olmaz mı? (1)

Mümkün olduğunca basit, sade ve gerçek dünyada işimize yarayacak örneklerle anlatmaya çalışacağım.

RMI (Remote Method Invocation) kelime olarak "Uzak Metod Çağırımı" anlamına gelmektedir. RMI adından da anlaşılabileceği gibi uzakta (network üzerinden erişebildiğimiz herhangi bir yerde) olan bir makina üzerinde çalışan programa erişim kolaylığı sağlayan bir teknolojidir.

RMI konusuna hızlı bir başlangıç yapabilmek için aşağıdaki aşamaları kısaca bakmakta fayda var.

Interface : Sunucu ile istemci arasındaki bilgi iletişiminin sağlanması
Sunucu : Uzak makina dediğimiz, üzerinde bir java uygulaması çalışan kısım
İstemci : İstemci makina üzerinde çalışan java uygulamamız, sunucuya bağlanarak çeşitli işlemlerin gerçekleştirilmesini isteyebilir.

Geliştireceğimiz örnekte sunucu tarafında iki metod bulunacak ve bunlardan birisi kart sorgula, digeri kart iptal olacak ve istemci tarafından bu metodlara nasıl ulaşıp çağıracağımızı inceleyeceğiz.

Uygulayacağımız senaryo ise, sunucu kısmı dediğimiz iş mimarisini oluşturan kısım bir bankanın Kredi Kartlarıyla ilgili uygulaması olduğunu varsayacağız.İş mimarisini oluşturan yazılım, interface i uygulayarak iki metod için gerekli işleri yapacaktır. İstemci ise yine bu interface yoluyla sunucu programın sahip olduğu bu metodları görebilecek ve işlem yapacaktır. İstemci, öncelikle bir kredi kartı numarasını sorgulayacak ve daha sonra bu kredi kartını iptal i için gerekli metodları çağıracaktır.

Hiç yorum yok: